Günümüzde Tuğla
Günümüzde üretim tesisleri geçmiş dönemlere oranla çok daha modern bir şekilde dizayn edilmektedir. Bu sayede ortaya çıkan sonuçlar teknik olarak çok daha iyi değerlere sahiptirler. Tuğlanın hazırlanışı esnasında ilk adım hiç şüphesiz hammaddenin hazırlanmasıdır. Ana malzeme olan kil, doğa içerisinde genel olarak rutubetli ve plastik kıvamda bulunur. Kimi zaman kuru kimi zaman da toz haline getirilebilir şekilde olsa da kaya şeklinde bulunup çıkartılması da mümkündür. Ancak direkt olarak doğadan gelecek olan kil hemen tuğla olarak kullanıma hazır değildir. Hammaddenin tuğla olarak işlenebilmesi adına ilk olarak öğütme işleminin yapılması gerekecektir. Hammaddenin mümkün olduğu kadar homojen bir hale gelmesi adına iyi bir şekilde ufalanarak ince partiküller halini alması gerekmektedir.
HESAPLIDIRLAR
Tuğla, en ekonomik yapı malzemesidir. Üstelik nesiller boyunca sağlam kalması tuğlayı daha da hesaplı yapar. Doğru kullanıldığında kanun ve yönetmeliklerde belirtilen değerleri oluşturduğundan ısı ve ses yalıtımı sunar. Ayrıca tuğla gündüz depoladığı ısıyı gece geri vererek ek bir enerji tasarrufu da sağlar.
UZUN ÖMÜRLÜ MALZEMELERDİR
Üstün bir yapı malzemesi olan tuğla yıllardır insanoğlunun bir numaralı tercihidir. Tuğla kullanılarak yapılan binalar zamana meydan okumuş ve tarihten günümüze ulaşmıştır. Örneğin, Babil’de kullanılan tuğlalar yaklaşık 2600 yaşındadır. Bir yapı malzemesi seçerken altı bin yıldır kullanılan tuğla ile alternatifleri arasındaki farkı iyi değerlendirin!
DOĞAYA DOSTTURLAR
Tuğla, pişmiş kildir. Tamamen doğal ve %100 geri dönüşümlü yapı malzemesidir. Hiçbir kimyasal işlemden geçmedikleri için kendi halinde doğaya bırakıldıklarında dahi kolayca doğaya geri dönüşebilirler. Ayrıca yapı malzemeleri fonksiyonları dışında da öğütülmüş hali çeşitli amaçlarla kullanılabilir. Doğanın bir ferdi olarak iyi düşünmelisiniz. Başka hangi yapı malzemesi tuğla kadar doğaya dosttur.